31 Mart 2008 Pazartesi

Karbonhidratlar - Monosakkaritler

Karbonhidratlar

İkiye Ayrılırlar-->
A. Basit Karbonhidratlar
B. Kompleks Karbonhidratlar

* Monosakkaritler * Disakkaritler *Oligosakkaritler * Polisakkaritler

- Glukoz - Maltoz (Glukoz + Glukoz) - Nişasta

- Fruktoz - Laktoz (Glukoz + Galaktoz) - Glikojen

- Galaktoz - Sakkaroz (Glukoz + Fruktoz) - Selüloz

- Ribüloz

- Riboz

- Ksiloz

Monosakkaritler

à Karbon Sayılarına Göre;

- Trioz à Gliseraldehit 3 –fosfat

- Tetroz à Eritroz 4 – fosfat

- Pentoz à Riboz, Ksiloz, Ribüloz

- Heksoz à Glukoz, Fruktoz, Galaktoz

- Heptoz à Sedoheptüloz 7-Fosfat

à Fonksiyonel Gruplarına Göre;

- Aldozlar à Glukoz, Galaktoz, Riboz

- Ketozlar à Fruktoz, Ribüloz, Ksilüloz

*Anomerik : Asimetrik : Chiral

àEnantiomer: Birbirini ayna görüntüsüne sahip spesifik izomerlere denir. (D-glikoz-L glikoz)

à Epimer: Spesifik C atomu etrafında yapısal farklılık gösteren iki monosakkarid epimerdirler.

Monosakkaridlerin Tepkimeleri

- Alkol, aldehit ve ketoz grubu içerdiklerinden bu grupların verdiği tepkimeleri verirler.

- İndirgenme Tepkimeleri

- Yükseltgenme Tepkimeleri

- Osazon Oluşumu

- Fehling Tepkimesi: Şekerler, alkali ortamda ve sıcakta ağır metallerle indirgenirler.

- Tollens Tepkimesi: Tollens reaktifi ile aldoz ve ketozlar aldonik asidlere oksidlenirler.

Hiç yorum yok: