Karbonhidratlar
İkiye Ayrılırlar-->
A. Basit Karbonhidratlar
B. Kompleks Karbonhidratlar
* Monosakkaritler * Disakkaritler *Oligosakkaritler * Polisakkaritler
- Glukoz - Maltoz (Glukoz + Glukoz) - Nişasta
- Fruktoz - Laktoz (Glukoz + Galaktoz) - Glikojen
- Galaktoz - Sakkaroz (Glukoz + Fruktoz) - Selüloz
- Ribüloz
- Riboz
- Ksiloz
Monosakkaritler
à Karbon Sayılarına Göre;
- Trioz à Gliseraldehit 3 –fosfat
- Tetroz à Eritroz 4 – fosfat
- Pentoz à Riboz, Ksiloz, Ribüloz
- Heksoz à Glukoz, Fruktoz, Galaktoz
- Heptoz à Sedoheptüloz 7-Fosfat
à Fonksiyonel Gruplarına Göre;
- Aldozlar à Glukoz, Galaktoz, Riboz
- Ketozlar à Fruktoz, Ribüloz, Ksilüloz
*Anomerik : Asimetrik : Chiral
àEnantiomer: Birbirini ayna görüntüsüne sahip spesifik izomerlere denir. (D-glikoz-L glikoz)
à Epimer: Spesifik C atomu etrafında yapısal farklılık gösteren iki monosakkarid epimerdirler.
Monosakkaridlerin Tepkimeleri
- Alkol, aldehit ve ketoz grubu içerdiklerinden bu grupların verdiği tepkimeleri verirler.
- İndirgenme Tepkimeleri
- Yükseltgenme Tepkimeleri
- Osazon Oluşumu
- Fehling Tepkimesi: Şekerler, alkali ortamda ve sıcakta ağır metallerle indirgenirler.
- Tollens Tepkimesi: Tollens reaktifi ile aldoz ve ketozlar aldonik asidlere oksidlenirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder